top of page

Paikalliset suomenkieliset vapaaehtoiset ukrainalaisten tukena

  • 2 tuntia sitten
  • 2 min käytetty lukemiseen

REFUFINin vapaaehtoisporukka on monimuotoinen ja koostuu ihmisistä eri kulttuureista ja taustoista. REFUFINin tehtävänä on tukea sodan vuoksi Ukrainasta paenneita ihmisiä, joten tärkeimmät kielet ovat ukraina ja venäjä. 


Moni Ukrainasta Suomeen juuri saapunut ei kuitenkaan vielä osaa suomea tai englantia riittävästi asioidakseen itsenäisesti. Tästä huolimatta meillä on sitoutunut joukko vapaaehtoisia, jotka pystyvät auttamaan myös ilman ukrainan tai venäjänkielentaitoa, ja suomi–englantia puhuva tiimimme onkin erittäin tärkeä osa REFUFINin toimintaa.

Esimerkki: kaksi haastavaa tapausta viikossa

Halusimme jakaa tuoreen esimerkin Jukasta, joka oli mukana auttamassa viime viikolla. Hän otti hoidettavakseen kaksi vaativaa tapausta eri päivinä, mutta molemmissa oli yhteistä se, että kyseessä oli iäkäs, pyörätuolia käyttävä henkilö.

Vapaaehtoisen tehtävä näissä tilanteissa on melko perusluontoinen: tavata uusi tulija satamaterminaalissa, käydä Verkkokaupassa ottamassa kuvat tilapäistä suojelua varten, mennä poliisille hakemuksen tekemiseen ja lopuksi viedä henkilö vastaanottokeskukseen. Tällainen tehtävä vie helposti 3–6 tuntia.

Vaikka ohjeet näihin tilanteisiin on laadittu huolellisesti, yllättäviä tilanteita voi silti aina tulla. Esimerkiksi maanantain tapauksessa henkilö, jota autettiin, ei omistanut kenkiä tai sukkia, ainoastaan varvassandaalit. Poliisin jälkeen Jukka vei hänet kauppaan ja osti hänelle kengät sekä sukat. Tämä ei ole meidän toiminnan tapaista, mutta Jukka halusi auttaa omasta halustaan käyttäen omia varoja. Hyvä teko lämmitti koko House of Helsingin tiimin mieltä.

Lisää haasteita


Perjantai-illan tapaus oli hyvä esimerkki siitä, kuinka erityistarpeita omaavien uusien tulijoiden tilanne voi olla haastava niin heille itselleen kuin vastaanottokeskuksillekin – etenkin viikonloppuiltoina, kun henkilökuntaa on usein vähemmän paikalla.


Tällä kertaa Jukka tapasi satamassa jälleen yhden pyörätuolia käyttävän henkilön ja vei hänet ensin poliisiasemalle tekemään tilapäisen suojelun hakemuksen. Tämän jälkeen Jukka ajoi autettavan vastaanottokeskukseen.

Koska kävi ilmi, että henkilöllä oli erityistarpeita ja hän tarvitsi tavallista enemmän apua arjessa, Jukkaa ohjattiin varmistamaan, että hän saa riittävää hoivaa ja tukea viikonlopun yli. Ratkaisuksi ehdotettiin, että hänet käytäisiin viemässä sairaalaan, jotta tarvittaessa voitaisiin arvioida hänen tuen tarvettaan tarkemmin.

Jukka ajoi sairaalaan ja odotti jonossa lähes kaksi tuntia. Lopulta yhdessä todettiin, ettei sairaala ollut paras paikka juuri tässä tilanteessa. Pitkän keskustelun jälkeen löytyi kuitenkin tapa varmistaa, että henkilö pääsi takaisin vastaanottokeskukseen ja sai ainakin tilapäisesti turvallisen paikan. Molemmissa tapauksissa uudet tulijat eivät puhuneet englantia, joten Jukka hoiti viestinnän parhaansa mukaan. Usein meillä on tällöin toinen vapaaehtoinen etätukena, joka tulkkaa ukrainan tai venäjän ja suomen välillä puhelimitse.

Kaikki pyrkivät auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta tällaisissa tilanteissa vastuunjako voi olla monelle osapuolelle epäselvää. Siksi olemme erityisen kiitollisia vapaaehtoisille, jotka pysyvät rauhallisina ja kärsivällisinä myös silloin, kun ratkaisut vaativat ylimääräistä aikaa ja yhteistyötä.


Olemme äärimmäisen kiitollisia Jukalle hänen kärsivällisyydestään, ystävällisyydestään ja erinomaisista kriisinhallintataidoistaan. Ilman kaltaisiaan vapaaehtoisia moni apua tarvitseva jäisi vailla tukea. 

-House of Helsinki tiimi



 
 
 
bottom of page