top of page

Parlamentin tapaaminen valkovenäläisten ihmisoikeuksista
Darya Gulik, House of Helsinki -järjestön edustajana, osallistui maanantaina 10.6.2024, parlamentin tapaamiseen, jossa käsiteltiin valkovenäläisten tilannetta Suomen Valkovenäläisten Järjestön ja kansanedustajan sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Kiljusen kanssa. Tapaaminen oli merkittävä tilaisuus, jossa tuotiin esiin monia valkovenäläisten kohtaamia haasteita Suomessa sekä kotimaassaan.


Keskustelun aiheina olivat valkovenäläisten haastava ihmisoikeustilanne, joka on herättänyt paljon huolta. Valkovenäläistä oppositiota kannattavat kansalaiset eivät ole turvassa kotimaassaan ja kokevat painostusta myös arkielämässään Suomessa. Valko-Venäjän hallitus ei enää myönnä uusia passeja tai muita tärkeitä asiakirjoja maansa ulkopuolella, esimerkiksi lähetystöstä. Tämän takia on olemassa suuri riski, että paperittomien valkovenäläisten määrä kasvaa Suomessa ja muualla Euroopassa, sitä mukaa kun heidän passien voimassaoloaika päättyy. Tämä on aiheuttanut monille suurta epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta.


Kimmo Kiljunen osoitti tapaamisessa vahvaa tukea valkovenäläisten huolille ja lupasi viedä nämä asiat hallituksen käsittelyyn. Kiljunen on ollut aktiivisesti mukana tukemassa Valko-Venäjän demokratiapyrkimyksiä ja on osa "Friends of Democratic Belarus" -ryhmää. Hänen roolinsa ja aktiivisuutensa ovat olleet merkittäviä valkovenäläisten asioiden edistämisessä Suomessa ja Euroopassa.


Kiljusen lupaukset ja parlamentin kiinnostus valkovenäläisten tilanteeseen antavat toivoa siitä, että näitä asioita käsitellään yhä aktiivisemmin ja tehokkaammin Suomen hallituksen tasolla. Tapaaminen muistutti siitä, kuinka tärkeää on kansainvälinen tuki ja solidaarisuus tilanteessa, jossa ihmisten perusoikeuksia rajoitetaan. Valko-Venäjän tilanne vaatii jatkuvaa huomiota ja toimia, jotta myös siellä asuvat ihmiset voivat toivoa paremmasta tulevaisuudesta.


Tapaamisessa vahvistettiin myös uutta yhteistyötä Suomen Valkovenäläisten Järjestön kanssa. Toivomme, että nämä keskustelut johtavat konkreettisiin toimiin ja parannuksiin tulevaisuudessa.


Kuvassa: Kimmo Kiljunen, Suomen Valkovenäläisten Järjestön edustajia sekä Darya Gulik.

Kommentare


bottom of page